Social Medias

Saturday, 14 December 2013

Kasian dekat blog :'(

Hai.. awaks =) Untuk pengetahuan kalian.. kami tidak lagi menggunakan blog ini.. sekarang nih kami combine GA dan whatever semua tuh laa =) Boleh visit ---> Krik Krik Krik Terima kasih kerana sentiasa mengikuti perkembangan blog ini..

Sebab utama kenapa kami seperate blog dulu kerana Giveaway semua tuh nanti pening bila tamat so nak letak sticky post untuk semua post.. Tapi kalau gitu entri lain tak nampak la pulak.. nanti jadi serabut, kan?

Tapi sekarang sebab utama saya combine sebab kami malas nak uruskan dua blog.. pening @_@ so boleh laa ke blog saya yang tuh ya.. Klik link di atas tuh atau header nih.. Kalau loading lambat ke apa boleh bagitau saya ye ^_^

Krik Krik Krik

Sekarang nih blog ini boleh dijadikan museum ye =P Haha . Maaf atas segala kesulitan ^_^ Selamat berblogging semua =D

Sunday, 17 November 2013

Perubahan

Pagi =) Saya gembira bangun awal.. lalalaa..
ok.. apa yang berubahnya?
Ada laa =P

Sebenarnya saya terbaca tips dekat blog ! ✿LYSSA FAIZUREEN✿ ! nih semasa blogwalking semalam..


Tulisan Entri..
Tulisan entri saya bengkok sana sini macam apa .__. Sampai saya sendiri pun sakit mata nak baca.. tak terfikir pula kalau pemilik blog sendiri pun sakit mata nak baca, orang lain lagi laa..

Comment (Full Page / Embedded Below Post)Itu saya ok je.. saya lagi suka nak komen dekat comment box jenis ini.. entah kenapa.. haha..

Jangan buat "Word Verification"Itu saya sudah buang bulan lepas selepas ditegur oleh seorang penganjur GA.. haha.. bukan tegur saya ja.. Dia kata "Entah saja atau tidak tahu pasal word verification nih. Then dia bagitau camna nak buang..

Tulis Entry Yang Menarik
Entri saya semua merapu bin meraban.. takyah dok menarik sangat doh.. hahaha..

Selalu Komen Entry Bloggers Lain
Itu saya ada komen.. tapi selalu ke? HAHAHA.. Kadang-kala baca tips nih semua berguna, kan? ^^

Saturday, 16 November 2013

Cuti sekolah :D

Cepatnya masa berlalu.. sudah cuti sekolah.. next year Form 3 dah :S PBSMR!! =D Masih cuba sedaya upaya cari nama positif untuknya ^^ Kalau PBS- Peanut Butter Spread, PBSMR apa? =D Peanut Butter Spread Mentega Roti? Kalau ada yang tidak tahu apa itu.. PBS itu Pentaksiran Berasaskan Sekolah dan PBSMR itu Pentaksiran Berasaskan Sekolah Menengah Rendah.. ianya mengantikan PMR.. semua orang tahu kot :/ HAHA.. Nama negetif mia banyak.. buang jauh-jauh =P PBS= Pelajar Berasa Stress, PBSMR? Nama negatif belum ada KWOT.. haha.. 4 subjek je pon.. tapi takkan bagi diskaun free kwot? Mesti susah.. JIA YU !! ^_^v

Thursday, 14 November 2013

Krik krik

Saya online secara mengejut waktu pagi =D Sambil jenguk blog.. Taip entri ini.. saya masih wujud ye.. mungkin malam ini atau esok saya update blog nih kembali.. Kehkehkeh.. Kbye.. krik krik krik....

Saturday, 2 November 2013

Wow..

Wow.. kenapa wow? Hehee.. semalam saya buat satu entri tentang future kan.. Masa tu pukul 12 pagi dah kalau tak salah.. buka facebook nampak post blogger seorang ni dekat fanpage dia.. saya pun macam.. pelik.. bila check balik, dapat komen.. BTW terima kasih akak sebab sudi memberi nasihat..

Saya buat entri ini bukan nak marah-marah.. hehee.. cuma tak sangka cepat betul ada orang baca.. dahlah pagi-pagi camtu.. *sudah lama terbiasa tidur awal* HAHAHA..

Pasal post tu.. yang part saya cerita pasal pengambilan subjek tambahan tu bukannya saya nak pilih yang senang.. bagi saya, setiap perkara itu susah sebelum menjadi senang.. so yang saya cerita pasal senang susah tu semua hanyalah kata orang sahaja.. Adakalanya kita perlu mendengar pendapat orang lain yang pernah melaluinya.. tapi tidak pula saya kata saya nak percaya 100% :p hehee..

Satu perkara lagi, saya selalu buat camni.. Bila saya belajar sesuatu subjek saya akan memberitahu yang saya suka subjek itu.. hmm.. sebenarnya tak suka pun.. saja je nak fikir positif.. nak belajar pun senang, tak payah macam dipaksa sangat gayanya.. so bila dah lama, saya mula menyukai subjek tersebut.. sampai hari ini saya tidak tahu subjek mana yang saya suka dan subjek mana yang saya tidak suka. Seni saja yang saya tidak suka.. tak reti nak paint. hehe.. tapi bila painting dapat 38/40 haritu mula laa rasa.. hmm.. kalau next year, tahun terakhir saya ambil seni saya mula menyukai subjek itu, mungkin masa form 4 saya nak ambil..

Kalau ada orang yang baca dan rasa saya memang cari pasal semua pun nak, saya tidak rasa ianya mustahil.. haritu ada ex-senior balik sekolah bagi ceramah.. dia kata dia pun ambil semua subjek tapi dia dapat straight A's.. tak mustahil sekiranya kita berusaha, bukan begitu? ^^

Thinking about FUTURE

Elo~ Selamat pagi.. Siapa belum tidur lagi? *Angkat tangan tinggi2* hehee.. sendiri tanya, sendiri angkat tangan.. ok.. xleh tido :( BTW, Happy Deepavali kepada sesiapa yang celebrate laa..

Thinking about the FUTURE.. how far are you thinking? Planning? Planned? Good? Have your goal? Try to achieve it ! ^^

Saya biasa sahaja.. sekarang Form 2 nak habis dah.. next year PBSMR.. hmm.. positive, Yun Sing !! POSITIVE !! Ok.. next year exam 4 kali setahun + PBS + PBSMR.. entah apa yang akan jadi padaku :'/ Hmm.. kalau PBS maksud positifnya Peanut Butter Spread, PBSMR apa pula, ye? Hmm.. apa-apa saja laa ye :p

Form 3 habis, form 4.. form 4 saya tau dah nak ambil subjek apa.. lepas tengok kertas senior tu.. tapi.. saya bercadang nak ambil science+subjek tambahan.. masih ragu-ragu.. subjek tambahan nak ambil yang mana satu.. of course first choice will be MUSIC.. ! Hmm.. seniors kata ICT senang.. mungkin boleh ambil juga.. Kawan-kawan lain nak ambil account.. dengar kata orang, account susah.. teringin nak ambil :p seni.. mula menyukai subjek ni lepas dapat 90++ for the first time xD Ada apa lagi ye? Hmm.. Nampak gaya macam nak ambil semua, kan? Ya, jangan ditanya.. ini tabiat buruk saya xD

Form 5.. kalau form 4 saya ambil banyak subjek tambahan.. boleh ke ambil banyak? Form 5 ty mesti terseksa =D MUEHEHEHEE.. terlepas dekat tanjung rambutan.. rambut gugur.. *apa yang aku merepek ni?*

Form 6.. Hmm.. form 6 nak ambil ke tak ni? Ada yang kata form 6 bagus.. ada yang kata form 6 buang masa.. tapi memang ahli keluarga saya tidak galakkan ambil form 6.. hmm.. mana laa tahu.. tiba-tiba saya jadi pandai ke, masa SPM dapat straight A+.. MUEHEHEHEEEE.. LOLz.. jangan dok berangan, Yun Sing..

PLKN !! Dengar kata tahun saya tu semua wajib ye? 6 bulan ye? Apa-apa je laa.. sebenarnya tak kisah pon :p LALALALALA !! *tutup telinga sambil menjerit* SAYA TAK TAHU !! LALALA !!

Okok.. !! STOP !! STOP !! Saya tak ada cita-cita lagi.. tak tahu nak pergi universiti dalam Pulau Pinang ke.. universiti dalam Malaysia ke.. atau universiti luar negara lagi.. kihkihkih... sudah..sudah.. yang lagi depan tu jangan difikirkan lagi.. Ada yang pernah saya dengar.. orang tu dia fikir tentang future sampai nak ada berapa anak.. hmm.. hebat laa.. saya pun belum tentu kahwin.. hehee.. saya jenis yang tidak boleh stay rumah.. kalau kahwin susahkan orang je, kan? HAHAHAaa.. 

Friday, 1 November 2013

Restock !!

Yeah !! Berita baik !! Hadiah untuk GAME group bulan Ogos sudah siap, akhirnya ^^ .. 3 sampul sudah disediakan.. tinggal setem sahaja lagi.. Takpe.. setem boleh beli esok.. proceed to hadiah GA.. baru sedar.. alamak.. stok tak cukup !! Kena online shopping ^^ dah ada sasaran.. Kawan yang saya nak minta tolong bank in untuk kali ini.. bahahahahahaa.. xD

Thursday, 31 October 2013

Kasut

Lama tak update blog.. saya kembali !! Jerit satu benua  dunia !! xD 

Kasut !! Kenapa dengan kasut? :O Kasut.. ya.. kasut sekolah saya.. kan kasut sekolah tu ada benda keras dekat belakang.. kasut saya punya tertanggal.. menjadikan kasut teramatlah longgar..hmm..banyak kisahnya dengan kasut ni --'

Masa PJ,. lari satu round padang.. semua dok relek je.. jogging.. ada yang jalan.. saya dengan kawan saya ni pula terlebih semangat dok lumba lari.. Nak sampai dah.. ARRRRRGGHHHHH~~~!!!! YEAH !! Saya menang ! xD Saya 1 cm di depannya bila sampai tu.. tapi.. KASUT SAYA SAMPAI DULU !! SAYA MENANG !! xD HAHAHA... !!! LOLz.. Yang tak kengnya.. cikgu nampak.. satu kelas dok pakat gelak dekat saya.. huhuhuu..

Tu cite dulu.. satu minggu yang lalu yang sudah kali ke-5.. hari ini yang lagi best.. kan saya stayback untuk unit berunifom.. nak buat formasi ringkas.. yang masa jalan halfway tu.. ada satu part yang satu line jalan ke belakang 8 langkah lepastu depan balik 8 langkah.. saya orang ke-2 dalam line tu.. masa jalan ke belakang tu.. satu kasut terkeluar.. orang depan tu macam.. err,, hahaha.. then masa jalan pi depan balik tu saya pakai balik dan jalan.. berlaku banyak kali kwot.. yang tak keng nya.. kali pertama kasut belah kiri.. kali kedua kasut belah kanan.. memang sengaja nak keluar silih berganti.. huish --'

Thursday, 17 October 2013

Wednesday, 16 October 2013

Tukar theme Google Chrome pula


Baru tahu yang theme Google Chrome ini pun boleh ditukar.. ketinggalan zaman betul, kan? Tak laa nampak plain sangat selepas ini ^^

Tuesday, 15 October 2013

New facebook login theme

Seperti yang telah sedia maklum, saya peminat minion xD Sebenarnya tak tahu pula facebook login theme ini boleh ditukar.. setelah terbaca post dalam blog DayangDeno, saya pun teringin nak tukar.. Saya tinggalkan komen dekat post tu, tanya camne nak buat.. Terima kasih kerana membantu =)

Monday, 14 October 2013

Mungkin boleh cadangkan tajuk? xD

Yeah !! Pagi tadi kakak sepupu saya sudah selamat melahirkan anaknya. Hmm.. Nak kata apa, saya pun tak tahu laa.. tapi seronok juga ada ^^ Tiba-tiba excited je. Excited macamlah saya yang lahir anak pula =,=lll contoh jew laa xD tak sabar nak tau namanya !! ^^ Belum tahu nama rupanya xD kehkehkeh...

Sunday, 13 October 2013

Rindu blog pokpekpokpek ini :')

Lama giler tak post dekat blog ini.. Tetibe rasa rindu :') Sebenarnya banyak nak cite nih.. Terlalu banyak sehingga tak jumpa yang mana satu nak cite.. ruang dalam otak terlalu kecil dah untuk memuatkan cite-cite nih.. Oleh sebab itu, ianya duduk dekat-dekat macam solid particles.. saya pon tak tahu nak buat camne dah.. Bila otak ini berfungsi semula baru cite :)
Oootttaaakkkkk~~~~..... xD

Friday, 20 September 2013

Geografi.. Geografi... Sejarah... Sejarah... xD

Huhu.. lama giler tak post nih.. Hay, semua ! =D *ada ker yang nak baca? POYO betul kan saya nih? xD Tengok tajuk pun dah tau.. ni mesti kes belajar untuk peperiksaan, betul tak? Boleh diterima laa xD

Ni.. ni... nak cite nih... Ini, semalam, saya tak stayback, balik-balik rumah asal nak sambung study.. tertidur pula.. Mula laa mimpi-mimpi 'indah'.. Fuh !!

First-first, saya tiba-tiba mendarat di Lembah Bujang di Kedah.. ini? Geografi =,= Buku teks tingkatan 2, bab 12- Pertempatan.. page berapa, tak ingat xD Alaa.. Lembah Bujang dekat Kedah yang terletak di sebelah Sungai Merbok tu..

Lepas tu terjumpa Go Hui !! Boyfriend kawan saya xD Alaa.. Go Hui, takkan tak kenal kwot? Go Hui yang mati berdekatan istana Sultan Ahmad pada tahun........ tahun...... tahun.....tahun..... tahun 1788 kwot? Eh, silap ! 1786! Eh, bukan ! Itu Perjanjian Inggeris-Kedah =3 Lantak laa.. nanti hafal balik.. LALALA !! Akhirnya bertemu dengan Go Hui juga ^_^v

Tuesday, 10 September 2013

Kisah Thailand tu kan..

Pasal kisah Thailand tu kan, kisah dia camni.....

Ada seorang kawan saya.. Saya kenal dia di facebook je laa, kenal dia sebab dia rakan sekelas kawan saya masa sekolah rendah yang sudah pindah sekolah ke negeri lain.. Kedah laa.. 

Dia ni sama ja macam kami, merapu je kerja... Tapi merapu itu saya lagi pandai laa :p Cewah, angkat bakul nampak.. Makan banyak ikan kerapu.. xD

Tanpa angin tanpa ribut, dia tiba-tiba je suruh saya pergi Thailand cari kucing jiran dia =,=lll Saya pun bagitau laa saya tak tahu jalan nak pergi, *KONONNYA*

Dia: Pergi Kelantan dengan bas, cari Sungai Golok lepastu berenang ke seberang je..
Saya: Oh....kay...? *Dalam hati: Pandainya dia?*
(Sebenarnya pernyataan itu ada dalam buku teks Geo Tingkatan Satu xD Saya yang tak baca.. hmm.. Sungai Golok itu sempadan xD Baru tahu ke? Ketinggalan zaman betul xD )
Malam itu...,
Saya text dengan kawan..
Saya: Tau tak stesen bas Penang dekat mana? (Dengan tiba-tiba)
Kawan: Tau, dekat Sungai Nibong. Kenapa? Nak pergi pesta ka? Jom!
Saya: Nak pergi Kelantan..
Kawan: U nak pi Kelantan buat apa?
Saya: Nak cari sungai tu.. sungai.. sungai.. sungai apa ya..? Sungai... Sungai... HA! Sungai JOLOK kwot.. (xD)
Kawan: Sungai JOLOK? U nak buat apa? LOL
Saya: Nak berenang dekat situ..
Kawan: Pi la berenang di Sungai Pinang, sungai paling busuk..
Saya: Boleh pulak..? =,=

LOL.. teruk kan, saya ni? xD

Kata Hampir Sama Makna

Cuba teka hari ini dalam kelas Bahasa Melayu cikgu ajar apa? Haha.. yolah.. tengok tajuk post pun boleh tahu, bukan? Best laa kelas hari ini.. Rupa-rupanya saya keliru dengan kata hampir sama makna ini. Baru tahu.. xD

Lawak giler.. cikgu bagi lima soalan.. Masa buat tu, buat sampai soalan empat, hmm.. soalannya:

4. Pakaian peragawati yang terkenal itu sangat jarang dan (        ) mata sesiapa yang memandangnya.

Pilihan jawapan: mencolok/menjolok

Saya pun salin laa soalan itu.. Lepas salin, dengan selambanya menulis jawapan dengan penuh keyakinan. Jawapan 'menjolok' jelas tertulis di ruangan kosong itu. Selepas itu, kawan di hadapan saya kalih belakang untuk tanya kawan yang duduk di sebelah saya jawapan no. 4 itu.

Kawan A: No. 4 tu menjolok ka mencolok?
Kawan B: MenCOlok.
Kawan A: Co eh?
Kawan B: Ye..
Kawan A: Co? Co? Co?
Kawan B: Ye..ye..ye..
Kawan A: Co? Co? Co? Co? Co?
Kawan B: Ye..ye..ye..ye..ye..
Saya: Co eh? :O
Kawan B: Yelah.. mana boleh jolok mata?
Saya: Hmm... tapi..... bukankah colok itu yang orang guna untuk sembahyang ka?
Kawan B: Entah laa..
Saya: Sungai Jolok xD
Kawan B: Eh, apa hang? Sungai Golok laa..
Saya: Tau.. saya cerita tak lagi pasal Thailand tu?
Kawan B: Ye.. =,=
Saya: Obor-obor xD
Kawan B: =,=lll

Pasal kisah Thailand tu kan, kisah dia camni..... Saya cerita di post lain je laa.. Tengok esok ke xD

Sunday, 8 September 2013

Berbasikal


Kenapa berbasikal? Saya teringin nak berbasikal.. Hmm.. Tapi... tapi apa? :o Saya tak ada basikal laa.. :/ Tak ada basikal? Habis tu, ni basikal siapa? Basikal nenek yang sudah lama dekat situ.. sudah berkarat pon.. Tapi jangan pandang rendah pada basikal yang sudah berkarat !! Boleh lagi saya duduk tau !! *dengan muka yakin dan tegas* saya tahu kalau ada yang sedang baca ini mesti pandang saya dengan gaya pelik, kan? Kan? Kan? xD

Saturday, 7 September 2013

Hari Ini Hari Sabtu

Aik? Kenapa pula dengan hari Sabtu? Memang laa hari ini hari Sabtu. Ada yang istimewa ke? Kalender tak tulis apa pun? Hari jadi awak yea..? *angkat-angkat kening*

Memang laa kalender awak tak ada !! Hari ini special tau ! :D Sebab hari ini.. Haha.. Huhu.. Hehe.. Tak nak bagitaw boleh tak? xD Kalau ada yang tengah baca ini mesti rasa nak hadiahkan saya penampak, kan? LOL.. ok,...ok...! Saya bagitau ye.. Sebab.. Sebab apa? Apa yang saya nak bagitau?

Hehehee.. jangan marah dulu.. maaf ye.. hehee.. tadi saja je.. xD Masih nak tau sebabnya? Atau sudah marah? Alaa.. janganlah merajuk.. Hari ini.. Hehee.. Okok.. sabar! xD Mempersembahkan.. *bunyi drum* hari ini sekolah ganti !! :D

Mesti semua yang sedang baca (kalau ada yang nak baca laa) menghela nafas yang entah melepaskan apa, kan? xD Tiba-tiba terasa jahat.. Memang saya jahat pun, terima kasih xD

Kenapa dengan sekolah ganti? Sebab ianya sekolah ganti laa :3 Hari Isnin plak tuu.. Jelous tak? atau jelly? Jangan jelly-jelly, nanti saya makan.. xD

Lawak juga laa masa semua dok sibuk bagitaw cikgu harini hari Sabtu dengan harapan takde kerja.. English main game.. best juga laa.. lama tak main.. release tension sikit.. *menghela nafas lega* boleh bayangkan cara hidup di universiti :p mesti best kan? xD

POYO !! Saya poyo ke? Eh, tak laa.. YOLO !! You only live once so enjoy every single minute of your life.. cewah! Ingat lagi hari pertama English class tahun ini.. kita main game menghafal nama dan barang yang disukai rakan sekelas baru yang masih belum dikenali 100%..

Ingat lagi sikit-sikit.. Rohaiza loves handbags, Inder loves ice-creams, Irdina loves chocolate,.. banyak lagi laa.. Saya kata , " I love to online " xD HAHAHA!!

Thursday, 5 September 2013

Lalala~

Saja nak tunjuk.. Ni gambar last year :3 Masa tu habiskan dua dalam satu masa.. hmm.. perisa jangung :p Eh, jangan tengok macam tu.. gerun saya xD

Wednesday, 4 September 2013

Balas dendam :p

Ni fon dah boleh nak upload gambar, nak balas dendam, upload banyak-banyak.. tunggu dan lihat jelah..... xD

Monday, 2 September 2013

Sudut bilik yang telah dikemas..

Ha!! Dalam beberapa puluh post yang lalu, saya ada kata kan? Kalau berkesempatan, nak upload gambar.. Ha, ni gambar dia.. Jumpa juga.. haish..
Ini bahagian rak atas sekali.. sebenarnya untuk buku rujukan, buku teks dan kamus sahaja.. Tetapi berjaya deceroboh oleh novel sebab rumah novel terlalu kecil untuk bilangan novel yang banyak..

Ini bahagian tengah rak.. untuk novel tetapi terlalu banyak sehingga sesetengah penduduk terpaksa berpindah ke rumah tingkat atas.. Dari kiri novel penulis Ain Maisarah.. Dari kanan sekali novel lain-lain yang belum dibaca xD

Ini bahagian bawah sekali, khas untuk buku dan kertas yang jarang digunakan. Nampak tidak kemas, bukan? xD Buku nilam itu hanya sebagai hiasan semata-mata.. :p

Ini papan putih mini yang digantung di kawasan strategiknya, iaitu di atas rak tadi, atau lebih dikenali sebagai iklan dinding bumbung :p (nama merapu apa yang saya dok bagi dekat barang-barang ni xD ) Abaikan isinya xD

Ha.. ini buku rujukan.. nak improve Inggeris laa kononnya.. sampai sekarang mukasurat 50 pon tak sampai lagi xD ada dekat bawah meja di sekolah, tak sentuh pun lagi.. yang dekat bawah tu folio sivik.. dikira satu kejayaan juga laa sebab pertama kali siapkan folio dalam masa dua hari.. Hebat tak? :p xD


Hari Yang Pelik

Pelik sungguh hari ini.. Hari ini Isnin bukan? Haha..

Hari ini ada perhimpunan. Kalau ada perhimpunan, kami akan dibenarkan naik ke kelas awal sikit. Biasanya, langkah pertama masuk sekolah sahaja sudah dengar pengumuman.. Hari ini sampai saya kena tunggu dekat tangga seperti hari-hari biasa..

Satu lagi perkara pelik: Pertama kali saya jalan lambat bila masuk perkarangan sekolah pada waktu pagi ! (Diri ini pun pelik, nak harapkan orang lain normal..)

Tunggu lama, akhirnya dengar juga pengumuman murid dibenarkan masuk ke dalam kelas.. Sampai di kelas, ada gunung berapi meletus.. Meletus sebab ada orang makan bawah mejanya sehingga mejanya bersemut.. Bergegar satu kelas dengan jeritan dan bunyi meja diseret yang dilakukan oleh orang yang sama.. Pertama kali nampak dia mengamuk sebegitu.. Dahsyat :/

Lepas tu, kawan yang duduk sebelah saya masuk kelas. (Saya panggil jiran, dia panggil saya penolong kanan xD ) Dia tengok mejanya penuh dengan alat tulis yang bukan miliknya. Dia terus tanya saya : Gempa bumi apa yang berlaku dekat sini?

Saya yang sudah sedia melakukan perkara yang tidak sama dengan yang saya selalu buat (saya panggil pelik) ini tiba-tiba menjadi aktif pada waktu pagi.. Dok bagitaw si gunung berapi supaya chill sat laa.. Berbual dengan kawan laa.. pertama kali juga :/

Jalan ke dewan.. hmm.. cuba teka cikgu umum apa? Semua murid diminta untuk beratur seperti biasa, cuma berhati-hati dengan najis anjing dan kucing itu. Malam Jumaat orang masuk bawa makanan dan minuman. Anjing dan kucing pun masuk.. Masa tu saya macam.. Err.. ok?

Perhimpunan bermula, tiba giliran seorang guru kaunseling berucap. Biasanya apa yang diucapkan, saya dengar, saya macam.. err.. ok! Saya akan berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk tidak menangguhkan kerja lagi! Tapi kali ini, walaupun bait bicara cikgu sama saja.. tapi respons saya macam.. Saya nak tukar karekter la.. Tahun ini duduk belakang sekali.. tahun depan nak duduk di depan sekali.. nak senyum pada semua orang nak menegur semua orang.. Otak aku mermasalah ke atau fius belum disambung?

Pastu macam-macam lagi laa yang berlaku.. Aneh.. aneh.. xD

Tengok laa esok apa yang akan jadi..

Apa yang akan jadi esok kita tak tau lagi kan ;)

Sunday, 1 September 2013

Psikik

Kes apa ini.. tiba-tiba menyentuh pasal psikik? xD kes budak mamai yang blurcase dia sedang berlari sambil menari mengelilingi kepalanya sampai dia terasa blur gila-gila dan pening-pening selepas mengkhatam baca novel 'Budak Psikik' yang dipinjam dari perpustakaan sekolah pada hari Selasa, iaitu pada 27 Ogos 2013 pada waktu rehat. Eh? Jadi pemberita tidak bertauliah pula budak seorang yang blur ni.. Haiz.. akhirnya mengaku juga diri ini blur.. Tidak sanggup T^T

Hmm.. dalam dunia ini betul-betul ada orang yang psikik ka? Hmm.. Persoalan yang mengganggu ketenteraman betul laa.. haha.. siapa suruh fikir? Tarik nafas, hembus.. terik nafas, hembus..

Saturday, 31 August 2013

MERDEKA !!

MERDEKA !! MERDEKA !! MERDEKA !! MERDEKA !! MERDEKA !! MERDEKA !! MERDEKA !!  Sudah 31 Ogos !! :D Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-56 !! Ini post yang teramatlah pendek, harap maklum yew.. Sudah penat, FUH !! Satu hari kwot.. Nak tido !
31 Ogos 2013, Saturday, 2.09AM

Thursday, 29 August 2013

Hari warna sedunia

Harini hari warna sedunia ke apa? Pagi-pagi masa Moral cat botol, habis tangan terkena cat merah.. melekit >.< jalan dari hujung benua padang perdana sana sampai bengkel KH nak guna tupertin cuci tangan.. pastu baru sedar belakang baju sukan terkena cat tu.. 

Masa KH.......
Brilliant people have brilliant paku, brilliant paku give brilliant work.. akhirnya siap then nak boh tepung penyumbat tu.. masa u terkena baju lagi.. dengan tangan lagi... 

Akhirnya, baju dekat belakang ada kesan cat yang disapu dari tangan dan dekat depan ada kesan-kesan tepung penyumbat.. Tangan, dekat jari ada cat warna merah.. Darah ~ ~ Pandai la ko punya darah :p Kata Yun Sing pada Yun Sing sendiri..

Maaf ye, malam ini otak saya kilabret sikit.. tersenget kena kipas yang dibaling dari jarak jauh yang kena sasaran tadi.. blurcase sedang tidur atas kepala.. nampak orang nak baling tu dok je kat situ dan kata, oh nanti dia baling ti kena kepala aq.. tapi taktau nak elak.. masa dia baling, tutup mata tunggu kena.. PANG !! fius otak tercabut satu lalu otak senget sikit seterusnya terbalik, kilabret.. xD

Wednesday, 28 August 2013

Cat botol

Ya.. dalam post sebelum ni ada mention pasal nak cerita tentang cat tu.. 8 buku sempat disambar dalam tiga hari mereka menjual.. LOL.. ok, balik kepada topik asal..

Cat tu something macam projek laa.. Kami dari kelas Moral ni kena bawa 10 X 500ml punya botol.. then nak cat, letak kat satu tempat, susun ikut warna, buat macam Jalur Gemilang laa..

Kami dok buat dekat padang rekreasi tu.. masa orang lain dok kira botol dan buang label, saya duduk dekat satu sudut dengan kawan2.. dok cakap laa, gelak laa.. meditate pun ada... macam2......

Then kawan2 lain semua masuk kelas.. tinggal saya dengan seorang lagi.. cikgu tengok kami macam takda kerja so dia suruh laa kami pi ambil cat.. pi dekat bilik stor tu.. cikgu masuk cari cat.. kami dok kat luar tu.. dinding dia bersemut.. menakutkan.. pertama kali melihat struktur dalamannya xD

Woa, kami jalan sampai sini hanya untuk satu bekas cat yang kecil.. ok fine ;) gembira dapat exercise, LOL... kami pi balik then cikgu suruh buka..

Penutupnya ketat semacam.. cat dia kering dan melekat kat situ so xleh buka.. saya pegang penutup, kawan saya pegang badan bekas dan kami pun pusing laa ikut arah bertentangan..

Sempat ada aksi-aksi dan efek bunyi semua =,=lll terjerit-jerit, terkangkang2, berjalan ke belakang, ke depan, ke kiri dan ke kanan, ke depan balik, tidak tentu hala dengan memegang tin tu.. =,=lll siap ada pi baling dekat batu laa, ketuk dekat pokok.. tangan merah sudah tapi penutupnya bagaikan membenci kitaorang..

Kawan saya macam berputus asa dah kan.. saya masih lagi dengan bekas tu.. Berprinsip la kononnya.. saja nak mendera diri.. kata kalau tak buka, taknak lepas ~ akhirnya, terbuka !! Menjerit "MERDEKA" bagaikan orang hilang akal dan menyanyi lagu Malaysia Berjaya xD

Cikgu tengok ja then suruh tutup balik.. ada cat yang tumpah dekat tangan.. macam darah.. cat merah ba.. sudahlaa tu, busuk lagi cat tu =,= menyesal laa juga sebab buka xD 

Ini laa kisah penceritaan pembukaan penutup bekas cat dalam masa 5 minit lamanya.. siap kata nak rendam penutup dalam air panas lagi.. sains xD Penat ba :/ tapi seronok juga laa.....

28.8.2013 Rabu, 10.52pm (kata nak letak tapi asyik lupa xD )

Tuesday, 27 August 2013

Beli lagi ~

Apa? Sebab ada discount kau serbu lagi? Haiya.. kalau pergi POPULAR sama ja kalau ada kad.. discount 10% ~ Tapi malas laa nak pi POPULAR.. dan bukan semua buku ada pada satu masa pun.. Hari ini beli lagi dua buku dekat laman Ko-op sekolah.. 

Macam ada magnet yang tarik kitaorang dekat buku itu.. haha.. Saya dan kawan jalan nak pi padang laa.. masa tu cikgu suruh angkat barang.. dahlah dengan sebotol cat tu, jalan tersenget pergi dekat meja pameran.. hadoi... Haha..  Sudah beli..

1. Projek Diet Ain Maisarah
2. Nomik Lawak Sekolah : Belajar Berpesatuan

Hehee.. bahagia giler :p Bila ada masa baru update la ye senarai novel yang dijanjikan dalam post semalam.. eh? Ada aku janji? Haha.. apa2 je laa.. Tengok esok atau bila laa saya cerita pasal cat tu ye :p

Monday, 26 August 2013

Yeay dapat discount !

Hehee.. kenapa gembira sangat ni? Ada laa.. harini masa rehat dekat laman ko-op ada orang jual novel.. dapat discount 10% ! Hip-hip-hooray ! Lompat bintang :p LOL.. akhirnya saya telah berjaya memiliki antara dua buah novel yang sudah lama diidam-idamkan..
1. Aku Mahu Teman Tetapi Mesra
2. Aku Mahu Popular
Sepatutnya RM32.. dapat discount terus jadi RM28.20.. <3 esok kalau boleh nak beli lagi xD pantang dapat discount, mesti serbu !! :p
Kalau kalian hendak tahu.. *ceh,ayat* , dua buah buku ini adalah antara dua buku pertama saya dalam siri Aku Mahu.. *biasa laa.. orang beli serentak kan..* Haritu dekat POPULAR nak beli Aku Mahu Buli tapi tak cukup duit sebab beli novel IMPIANA, Mr Right Selebriti dan.. satu lagi apa ye? Lupa !! xD Lain kali saya post la ye list novel.. 

Sunday, 25 August 2013

Pecah rekod peribadi

Hari Jumaat haritu.. 23 April 2013, saya telah mengikuti rombongan sekolah ke Kedah.. Malam itu kami makan KFC (Saya panggil Kepci)

Sebelum pergi ada buat survey, majoriti nak makan dekat mana.. antara Kepci, Mc D atau Pizza.. Kebiasaannya saya tidak akan vote.. sebab saya macam.. semua okey.. biar orang lain yang vote, saya ikut saja.. tapi kali ini.. saya tidak boleh melepaskan peluang.. nyawa di hujung tanduk :p cewah.. macamlah bahaya sangat =,=lll saya tidak tahu nak order Mc D dan Mc D banyak burger.. saya tidak suka makan burger dan pizza :p *banyak kerenah punya budak* 

Saya familiar dangan Kepci.. sampai saja tidak tengok menu sudah tahu order.. bukan apa.. setiap kali ke KOMTAR, pasti restoran KEPCI yang diserbu.. Snak Plate yang diorder setiap kali, hanya minuman yang berubah.. line up, sampai je, tak tengok menu dia sudah automatik terkeluar order dari mulut.. "Snack Plate dua, spicy, minum Pepsi dua"

Tapi kali ini.. saya order bersama kawan.. dia ada dekat atas.. hmm.. takpe.. dia pun nak Snack Plate.. tiba-tiba turun, kata nak tukar burger =,= then nak Snack Plate balik.. then nak burger.. Then seorang lagi datang.. nak burger.. sampai saya sakit kepala, kakak dekat kaunter tu pun sakit kepala =,= 

Order dia bunyi macam ni, "Snack Plate dua, satu spicy satu original, satu set E, minum satu Mountain Dew, satu 7up dan satu Pepsi.. dengan Fries biasa satu" Masa tu kawan saya macam.. "eh, Yun Sing? Bukan saya nak burger ka?" Me : "Eh... sorry !! Boleh tukar tak? Sorry.. er... Snack Plate satu, Set E dua, minum masih sama.. Fries biasa satu" Seorang lagi datang.. "Nak tambah order boleh?" "Satu Set B dan satu oreintal set" "Minum?" "Pepsi" "Ok.. satu Snack Plate, dua Set E, satu set B dan satu oriental set, Fries biasa satu, tiga pepsi, dua mountain dew" *pandang pada kami untuk mendapatkan kepastian* Saya: "Eh.. tiga Pepsi, satu Mountain Dew, satu 7up" Dahlah dengan speed cepat nak mampus tu..

Ok.. ingatkan over dah.. tiba-tiba yang last-last tiba-tiba datang tu kata "Tadi dua set itu Pepsi dua ka?" "Ya" "Nak satu saja boleh tak?" "Kalau tak ambil minuman pun harga sama" "Tau, tapi sudah ada minuman dah.. takleh tukar ka?" "Sorry, dah masukkan dah.." Me : =,=lll Dalam hati : "ini kali pertama saya pening order Kepci.. LOL" 

Kami diberi satu jam.. sampai restoran tu.. beratur mia panjang dan lama, sampai atas sudah 25 minit berlalu.. Takut tak sempat habiskan.. Baru sedar Snack Plate tu, dua ayam yang besar.. selalunya kalau diberi dua ayam camtu, saya akan minta tukar satu kepada paha.. baru tidak termuntah kena habiskan.. dahlah besar.. Haiz.. takpelah.. cuci tangan, ambil sos semua.. masa nak makan tu.. alamak alamak nasi lemak.. takde sudu =,=lll Tak kisah lah.. 

Mula makan dengan gaya tiga hari tak makan, padahal sudah rasa nak muntah sebelum mula makan.. perut masuk angin sudah.. Tak kisah dah apa yang dimakan, sumbat aje.. Last-last, sempat habis.. yeay ! Duduk senang-senang dok gigit ais.. telan ais.. menghayati permandangan.

Bila nak beratur naik bas baru sedar.. ini kali pertama saya makan cepat ini dengan dua ayam yang besar dan melicinkan pinggan tambah lagi fries dengan cup yang sudah kosong, tanpa ais.. EH, pecah rekod ni.. naik bas, sudah kali ketiga saya mengulangi pencapaian yang tidak berapa nak dikira pencapaian ini kepada orang ketiga.. Then ketawa macam orang gila keluar hutan.. senior yang duduk tepi saya kata "Esok saya rasa kamu jangan makan nasi, makan chocolate saja.. kalau tak, nanti jadi gila balik.." Haha xD

25 ogos 2013, Sunday, 8.30 AM

Saturday, 17 August 2013

New Hairstyle :D

Hehehee.. Harini saya akan melawat kedai pengunting rambut.. Rambut terlalu panjang, adakalanya, balik rumah dari sekolah sudah lewat.. Cuci rambut lambat kering.. Berambut pendek senang sikit xD I'll miss my long hair.. .__. Dan memandangkan hari dan tarikh blog ini gila sikit, mulai post ini, saya akan membekalkan tarikh dan masa ^^
Sabtu, 17.8.2013
2.30PM

Friday, 16 August 2013

Sekolah

Yeay ! Berapa hari lagi dah dapat pergi sekolah ! Kerja sekolah dah siap? Siapa lagi gembira? :D Jom sorak ramai-ramai, yang suka ke sekolah ! Hip-hip, hooray! Angkat kedua-dua belah tangan, pegang Jalur Gemilang !! HAHAHA !!

Saya sudah gila.. huhuhu :3 Homework sudah siap? Haa.... siapkan, jangan tak siap !! Nanti kena dimerit ;) Ini kali pertama saya siapkan homework pada dua hari pertama cuti !! :D *Bangga* WAKAKAKAKAKAKA !!

Baiklah, sebelum saya naik gila, lebih baik saya mengundur diri xD Selamat mengemas beg !! ^^ Bagi yang belum siap homework, selamat membuat homework !! Buat, jangan tak buat ! :D Semoga berjaya, teruskan usaha !! ^&^

Kira !!

Harini = Jumaat

Esok = Sabtu

Tulat = Ahad

Sehari selepas itu = Isnin !!!!! ^^v

Wednesday, 14 August 2013

Diari,.... oh,.... diari !

Siapa ada tulis diari? Saya? Saya dulu adalah tulis.. tapi hangat-hangat tahi ayam saja.. Lepas tulis beberapa hari, terus tidak tahu hilang ke mana diari itu.. it's SOMEWHERE in my house xD Blog pun pernah terjadi sekali.. blog lama tu.. Ini blog BARU.. Blog lama tu rasanya tak nak guna lagi ;( Tapi kenapa?

Ni laa.. blog lama tu, banyak post yang saya baca balik, rasa macam.. kenapa pulak aq boleh cakap camtu? ISH, malunya xD banyak orang baca lagi.. hmm.. saya rasa nak delete blog tu tapi rasa sayang laa.. sebab ada post yang.. hmm.. kenangan semua tu.. faham2 je lah..

Kalau diari, takpe la lagi, saya ja yang baca.. Ada juga sebabnya saya taknak tulis diari.. sebab rasanya macam takde apa2 yang nak dirahsiakan.. kalau setakat rasa marah ka.. rasa apa ka.. sedih ka.. hmm... semua tu boleh ja disingkirkan tanpa menulisnya. Tipsnya, gantikan yang negatif dengan yang positif.. Selalu berfikiran positif.. SEMUA BERES ! ^^

Kadang-kala bila baca balik diari dulu2 masa kecil tu.. rasa macam 'kenapalah bodoh sangat diri ini?' ada juga rasa lucu.. 'Hmm.. dulu masa kecil tu aq macam ni rupanya...' Kalau difikirkan semula, memang kita banyak berubah kan? Masa berlalu dengan begitu pantas.. hmm...

Sekarang saya sudah tidak tulis diari lagi.. Saya tulis semuanya di blog ini :) Diari yang bukan diarilah sangat.. Saya cuma cakap banyak ja dekat sini.. blablabla semua... dan saya kongsikan dengan pembaca blog semua.. harap tidak bosan membaca ye ;) Kalau bosan takpe, saya tak paksa baca ^^

Sampai sini saja la.. malas dah nak type panjang-panjang.. xD *kali ini tukar warna sikit, takut orang yang nak baca sakit mata* Da..

Tuesday, 13 August 2013

Saya sombong ke?

Apa jawapan anda? Ek? Taktau soalan? Kan ada kat tittle.. ha ! Tak tengok ye.. apa sengih-sengih? *melawak ja.. jangan marah* :3 Saya sombong ke? Hehehee.. ada yang jawab ya dan ada yang jawab tak.. hmm.. nak percaya siapa ek?

Mungkin ada juga yang berpendapat bahawa saya ini memang sombong tapi dalam hati je.. kan? Ha.. jangan dok tipu! LOL.. haha.. dekat facebook, twitter, blog semua ni kan.. saya ni memang cakap banyak sikit.. tapi dalam dunia realiti saya memang tak tegur orang. Bukan sengaja nak tunjuk sombong.. tapi.. memang tak tau la.. sudah biasa tak tegur.. saya hanya akan tegur balik kalau orang lain tegur dulu.. Atau mungkin semasa saya sudah menjadi gila-gila masa itu atau sikap peramah datang mengetuk pintu setengah tahun sekali tu saya tegur la.. tapi jarang..

Sehari tu masa perjumpaan unit beruniform, senior ada bagi ceramah sikit.. dalam ceramah itu ada satu part yang saya terasa sedikit.. bukan apa.. saya buat selamba.. saya tahu itu bukan kepada saya seorang ja.. nasib baik ada geng.. ha, ni.. yang duduk sebelah saya ni pun sama ja dengan saya.. Senior tu kata, "Walaupun kami senior, kami boleh jadi kawan kamu semua juga.. janganlah buat sombong.. nampak senior kat sekolah, tegur laa.."

Sehari betu-betul selepas ceramah itu, saya terjumpa senior itu dalam perjalanan dari bilik PBS ke kelas. Senior itu datang dari arah bertentangan, nak ke kelasnya barangkali. Saya nak tegur. Dok fikir nak tegur.. Kata hai ke.. senyum pun jadi la.. tengok-tengok, sampai depan dia, saya tidak tahu apa nak buat. Terkaku dekat situ manakala senior tu jalan dengan bersemangatnya dan selambanya ke destinasinya. Kawan aku pun pandang aku pelik semacam. Saya sengih ja.. 

Jangan marah dan terasa ye.. tu memang sikap semulajadi saya :p *semulajadi konon? erk?* LOL.. Saya sedang membaca post satu blog tu.. lepas itu, terus nak tulis tentang topik ni.. panjang berjela pula :3 HA, ni blognya : klik sini ~ 

Sunday, 11 August 2013

Saya ni Cina laa.. Harap maklum yew :)

Hmm.. Apa reaksi korang bila baca tittle post ni? Terkejut sampai mulut ternganga? Atau berkata dalam hati, 'Ek, eleh.. ingat BM dia bagus sangat ke?'? Atau , 'Memanglah minah ini Cina. Apa yang kecoh satu dunia ni?'? Hahaha.. *kalau terasa, jangan marah* *senyum tunjuk gigi yang tak berapa nak putih sangat*

Kenapa tiba-tiba ja saya buat entry ni? Hmm.. adalah, sebabnya ! :) (cehwah, buat post tu bagitaw je la, nak berahsia pulak) Hehehee.. pertama sekali, saya ni memang banyak post status guna Bahasa Melayu dekat facebook. Kedua, kalau kat sekolah ke, mana-mana ke, kalau ada orang cakap Melayu dengan saya, saya pun cakaplah Melayu juga (eh, takkanlah nak cakap Bahasa Jepun pulak ek? *macamlah tau*) Eh, ada ! Ada yang tak berapa nak selesa nak bertutur dalam bahasa itu, dia akan jawab balik dalam Bahasa Inggeris. Percayalah, ADA ! Saya saksinya ! Sorry kalau terasa.. saya bukannya nak menyindir.. ikutlah keselesaan korang, cakaplah bahasa apapun takpe, asalkan bahagia ! Tapi kena org yang dengar tu bahagia jugalah, tak perlulah cakap bahasa yang dia tak faham !

Melalut pula.. balik pada tajuk asal ! Sebabnya saya buat entry ini adalah... hmm.. takpe, saya bagi contoh situasi ye..

Situasi 1
Sekarang ni saya sedang bergiat aktif di fb.. hehe.. sekarang je ke? Lama dah.. tapi sekarang saya join banyak group.. ada satu group tu....*macam bergosiplah pulak* Eh, nak bagitaw ke tak ni? Maaf ye, asyik melalut je~ Seorang ahli group tu dia comment kat post yg saya comment.. katanya nak tanya saya sesuatu yang private.. tanys dekat chat.. Then dia pun inbox la saya.. katanya, awak ni cina ke melayu? Then dia kata, sorry tanya pasal benda peribadi awak. Hampir terburai ketawa saya.. *jgn marah ye kalau awak sedang baca*

Situasi 2
Budak seorang ni pun saya kenal dekat group tu. (Dia panggil saya budak, saya pun panggil la dia budak. Padahal umur sama je~) Kitaorang macam add dah kan.. dia post kat wall saya.. Then kami pun 'cakap-cakap', 'berborak-borak' dekat komen. Saya dapati dia dengan saya hampir sama je kepala.. hadoi.. haha~ Lepas agak-agak 8 comment kat post tu (malas nak pi check balik), dia mula chat la dengan saya.
Manusia: Assalamualaikum (Aik?)
Saya: Waalaikumsalam (Orang bagi salam, saya balas laa)
Manusia: Intro? (Soalan nih lagi)
Blablabla semua tuh..
Manusia: Yun Sing, tu memang nama awak ke? (Soalan cepumas ni ! )
Saya: Iye.. (Jawab acuh x acuh)
Manusia: Macam nama Cina je.. (Nak terburai ketawa aq)
Saya: Memang la saya ni Cina.. ( xD )

Haha.. Lawak..lawak.. Hadoih ! Sudah panjang berjela.. kalau saya taip memang xleh berhenti mia.. K la.. maseh la bagi sesiapa yang nak baca.. maaf jika tersinggung masa baca.. Sina ada serangkap pantun untuk korang. (Ceh)

Terima kasih saudara-saudari,
Lain kali baca lagi !

Bahbyee~

Thursday, 8 August 2013

Cuti Sekolah 2 Minggu !!

Cuti sekolah sudah hampir seminggu, baru nak post. Macam ketinggalan sikit. Hmm.. takpe, asalkan cerita ! Haha~

Cuti sekolah ini banyak perkara yang saya nak buat. Setiap cuti sekolah pun begitu. Kata nak buat ini, nak buat itu, akhirnya apa pun tak buat. Buat apa? Duduk depan laptop, online facebook. Memang bagus sangat mia budak. Kali ini saya rancang dengan lebih teliti. Setiap keperluan difikirkan. Kali ini nak target keputusan peperiksaan akhir tahun.

Sebuah buku khas disediakan untuk perkara tersebut. *Heheh, nampak teramatlah serius* Keputusan yang ingin dicapai dituliskan pada halaman pertama. Pada halaman kedua dan ketiga, tertulis keputusan peperiksaan pertengahan tahun dan susunan matapelajaran dari yang paling lemah. Matapelajaran yang berada di atas sekali, atau lebih dikenali sebagai matapelajaran yang paling rendah markahnya ialah English. Fuh ! Jia lat ! (Dahsyat)

Tidak lupa juga target bila nak siapkan apa. Jumaat, iaitu hari terakhir sekolah sebelum cuti dua minggu sempena sambutan hari Raya ini sampai hari Isnin pertama cuti sekolah ditargetkan untuk menyiapkan kerja sekolah tetapi akhirnya tidak dapat disiapkan atas sebab-sebab tertentu, atau saya namakannya masalah teknikal (cehwah) ! Antaranya adalah, saya tertinggal buku latihan yang diperlukan di sekolah. Memang dahsyat ! xD

Minggu pertama cuti sekolah ditergetkan untuk menyusun semula bilik dan mengulangkaji matapelajaran English. Bilik, atau lebih dikenali sebagai tempat saya berada sepanjang berada di rumah kalau tidak di depan laptop di luar bilik kerana di situlah tempat saya tidur, belajar dan buat pelbagai aktiviti. Boleh dibayangkan sekiranya laptop ini berada dalam bilik, pasti tidak keluar biliklah budak ini. Tempat tersebut sudah siap disusun atur ! Rak di sebelah meja belajar sudah dipenuhi dengan buku. Sekiranya saya jumpa 'benda' itu, akan saya upload gambar ye ! *Tunggu tahun depan, tempat itu disusun untuk kali kedua la maknanya kalau nak tunggu saya cari barang dalam rumah ini*

Berbalik kepada topik asal. Sekarang sudah hari keempat minggu pertama. Adakah saya berjaya mengulangkaji? Hehehee.. Boleh tahan laa.. pertama kali cuti sekolah saya berjaya menyelak buku *teruk bukan, saya ini?* Target nak menguasai bahasa itu.. hari keempat.. tiga hari lagi tinggal. Apa saya dapat?

Grammar- 8 parts
1. Noun (Kata Nama)
2. Pronoun (Kata Ganti Nama)
3. Adjective (Kata Adjektif)
4. Verb (Kata Kerja)
5. Adverb (Words that describe verbs)
6. Preposition (up,down,above,etc.)
7. Conjunction (Kata Hubung)
8. Interjection (Kata Seru)

Noun- 7 parts
1. Common noun (Kata Nama Am)
2. Proper noun (Kata Nama Khas)
3. Collective noun (a group of,etc.)
4. Countable noun
5. Uncountable noun
6. Abstract noun (Kata nama yang tidak dapat kita lihat dan sentuh)
7. Eee~ Lupa

Itu sahaja. Empat hari.... apalah yang nak jadi dengan saya ini.. memang JIA LAT !!

Huh. Baiklah, baik saya meminta diri dahulu sebelum post ini menjadi terlebih panjang dan membosankan. Hehee~ Nak sambung baca. Bye !

Tuesday, 16 July 2013

Tertinggal bas

Fuh! Memenatkan betul -,- tertinggal bas.. lepas sekolah tuh ingatkan nak sapu kelas, maklumlah harini orang bertugas.. Bas pun selalunya tidak datang awal.. tengok-tengok, tertinggal bas -,- tunggu la second round.. dok pi sembang dengan kawan kat bus stop berdekatan dia mai. Jalan la pi kat dia. Dia boleh tutup pintu dan pi begitu ja! Dengan muka selambanya =,=lll aku pun buat la macam dari awal lagi bercadang nak jalan pi kat pintu pagar sekolah tu. Pemandu bas tak nak buka pintu, nak masuk pun aq x mahu. Memang la, nak masuk camne? xD so last2 tunggu la sampai pukul 6 kat sekolah. bagus.. pengajaran yg mesti ingat :p

Monday, 15 July 2013

siht ekil delleps eman rouy

Don't understand the tittle? LOL~
xD it is inverted :P
for example.. hmm..
terbalik became kilabret
according to Mr/Mrs Google..
terbalik= reverse, inverted, upside down, inverse
hmm..
if terbalik of terbalik is kilabret.. then terbalik the kilabret you still got it terbalik :p

Sunday, 14 July 2013

Blinkers

Setelah melihat tajuk post ni.. apakah soalan yang muncul dalam kepala? Apa itu Blinkers? Atau lebih tepat lagi.. siapa Blinkers? Pernah membaca buku terbitan Blink Book? Ada sekurang-kurangnya sebuah buku terbitan Blink Book? Sekiranya jawapan anda 'ya', maka anda adalah seorang Blinker. Gembira bukan? Hehee.. Anda seorang Blinker.. soalan seterusnya, adakah anda berminat dalam bidang penulisan? Anda ada facebook? Sekiranya jawapannya sama sekali adalah 'ya', marilah masuk group PROJEK PENULISAN BLINKERS ini. Pelbagai tip penulisan akan dikongsi dalam group ini. Terdapat juga pertandingan cerpen. Apa tunggu lagi, jom! :D
https://www.facebook.com/groups/projekpenulisanblinkers/
http://blinkblink.my/

~~

I found these on facebook.. hmm.. just post for fun xD
So true :')
:/

Friday, 12 July 2013

Cikgu...,oh....,cikgu...~

Harini ada seorang guru yang transfer. Sedih giler kwot.. Memang menjadi lumrah hidup, setiap orang akan bertemu dan berpisah. Selepas cikgu masuk kelas dan bercakap untuk beberapa minit, hampir semua orang meluru ke arahnya untuk bersalam. Setelah bersedih-sedih pada bulan Puasa ni, tamat sudah sesi peluk-memeluk. Cikgu meninggalkan kelas. Semua beransur ke tempat masing-masing. Hanya tinggal saya dengan kawan yang saya sentiasa panggil 'jiran' kerana selalu duduk dekat dengan tempat saya yang berdiri di pintu belakang kelas sambil mengiring cikgu dengan pandangan. Itulah kali terakhir kami melihat cikgu berjalan di kaki lima tingkat atas blok itu dari pandangan belakang. Mungkin? Dunia ini kecil. Cikgu tak keluar dari Malaysia pwon.. mesti ada lagi peluang jumpa dia.. Mungkin juga dia ty mai balik tengok kitaorang? Siapalah guru tingkatan kitaorang lepas ni? Siapalah guru Sains kitaorang lepas ni? Semua ini masih menjadi tanda tanya. Biarlah pihak sekolah yang tentukan.........

Thursday, 11 July 2013

Birthday

Everyone have their own birth date. If there is someone who don't have birth date, I really don't know what to say..and a lot might be wondering who in the world have the same birth date as theirs. Well, honestly, I never think of meeting someone with the same birth date. This happen like it is already written in the book of my life that we are gonna meet. I realized it when I first entered form 2, the class monitor handed me the class name list, asking me to look for my name and write my IC number. When I was writing it, I found out something. There is a girl whose name is just before mine have the same birth date as me. Wow, it's cool! We are even in the same class, DUDE! The world is so small~ Well.. it is like very funny when it is the day of our birth date. When I met her in school, we were like staring at each other for 3 seconds and at the same time held out out hands and wished each other 'happy birthday'. We laughed after wishing. Well, even if I think back, it is still very funny.. What a joke, huh?